noiembrie 21, 2024
Care sunt cele mai utilizate utilaje agricole?

Care sunt cele mai utilizate utilaje agricole?

Pentru o buna functionare a fermei sau a pamanturilor agricole pe care le detineti, este necesar sa dispuneti de utilaje de baza care sa va ajute sa desfasurati munca cum trebuie. Merita sa investiti in echipamente de inalta calitate, deoarece acestea va vor servi ani de zile si va vor aduce numeroase beneficii financiare pe viitor.

Uneltele de mana cu care stramosii nostri au muncit pamantul, pliveau, fertilizau, recoltau sau semanau culturile par a fi pe cale de disparitie. Adevarul este ca activitatea agricola este din ce in ce mai amestecata cu masinile agricole moderne si cu noile sisteme de productie.

Cu ajutorul tehnologiei fermierii se pot bucura de o recolta mai bogata, dar si de o munca mai usoara pe care trebuie sa o depuna in fiecare sezon.

Principalele utilaje agricole folosite in domeniul agriculturii

Dintre toate tehnologiile care sunt folosite in agricultura, cateva dintre ele se deosebesc prin beneficiul pe care-l aduc afacerilor din acest domeniu, dar si prin eficienta lor. Dintre ele, am ales sa prezentam in acest articol urmatoarele utilaje:

  • Tractor

Tractorul este elementul de baza al fiecarei ferme, fie ca este mare sau mica. Datorita acestui fapt, puteti utiliza echipamente care nu au propriul motor – semanatoare, remorca, liant si multe altele. Este o masinarie esentiala pentru fiecare ferma. Piata este plina de modele, asa ca este foarte usor sa gasim un tractor potrivit nevoilor noastre.

  • Combina agricola

Combina agricola folosita pentru recoltarea culturilor este, de asemenea, esentiala. Cu toate acestea, spre deosebire de un tractor, la o ferma mica va fi de obicei mai economic sa inchiriezi o combina decat sa o cumperi singur. Fermele mijlocii si mari investesc in procurarea unei combine de recoltat, deoarece aceasta este profitabila din punct de vedere financiar.

  • Combina de recoltat

Combina de recoltat este o masina agricola autopropulsata destinata recoltarii aproape a tuturor cerealelor. Aceasta masina este folosita pentru recoltarea si treieratul semintelor si al plantelor.

Partea din fata a combinei de recoltat variaza in functie de recolta. In general exista taietura, la care se poate adauga o extensie a barei de taiere pentru o rentabilitate mai buna la recolta de rapita de exemplu. Pentru recoltarea porumbului, taietorul este inlocuit cu un capat de porumb.

  • Pulverizatoare

Exista multe modalitati de distribuire a substantelor chimice in campuri sau livezi. Echipamentul folosit poate lua forma unor masinarii uriase autopropulsate sau mici cutii portabile. Fiecare ferma adapteaza cu usurinta echipamentul la propriile nevoi.

  • Pregatirea solului

Cultivarea inainte de insamantare este activitatea de baza a productiei in agricultura. Combinatia de lucrare a solului ajuta la aceast lucru si este o combinatie intre un cultivator cu ax orizontal, un cultivator de miriste, care zdrobeste si pregateste solul.

Exista multe tipuri de masinarii utilizate in agricultura. Fiecare ferma are nevoie de echipamente diferite, dar un lucru este cert: producatorii de masini incearca sa ne faca culturile cat mai eficiente si productive.

  • Plugul

Plugul a aparut intre secolele V-X si este o unealta de lucrare a solului folosita pentru aratura campurilor, adica pentru a rasturna pamantul pentru a recrea o structura de calitate. Plugul afaneaza solul, elimina recolta anterioara si buruienile si pregateste campul pentru viitoare samanaturi.

  • Semanatoarea

Semanatoarea este o unealta folosita pentru insamantarea semintelor in randuri regulate distantate, cu adancime reglabila (in functie de tipul de sol, de cultura si de sezonul de semanat) si cu o densitate aleasa.

Utilajele, cel mai eficient ajutor al fermierilor

Functia masinariilor agricole destinate lucrarilor solului este de a pregati solul astfel incat sa poata primi si fixa seminte si plante. Echipamentele din aceasta categorie sunt folosite pentru intoarcerea solului, ruperea bobocilor si pregatirea pamantului de seminte. Lucrarea solului este un pas esential in operatiunile agricole, deoarece determina in mare masura succesul agriculturii.

Agricultura moderna isi propune sa imbunatateasca randamentul si sustenabilitatea activitatii agricole, precum si impactul asupra mediului al intregului lant agroalimentar.

Utilajele agricole ne ofera un avantaj considerabil si din urmatoarele puncte de vedere:

  • asupra consumatorului final care, datorita controlului atent al lantului de aprovizionare, va avea la dispozitie produse mai bune si mai sanatoase.
  • asupra lucratorului, deoarece este dovedit ca noile tehnologii duc si la o imbunatatire a conditiilor de munca, facuta mai putin dureroasa prin suportul instrumentelor digitale si inovatoare.

Odata cu aparitia revolutiei industriale si dezvoltarea unor masini mai complexe, metodele de agricultura au facut un mare salt spre viitor. In loc sa recolteze cerealele manual, utilajele agricole aduc un de fiecare data un plus de noutate.