ianuarie 28, 2025
La ce pot fi folosite plăcile din PAL?

La ce pot fi folosite plăcile din PAL?

PAL-ul este un material care a fost inventat de vechii chinezi, primii ce au folosit hârtia presată și apa. Însă, cel ce a inventat PAL-ul pe care-l cunoaștem noi astăzi este Ernst Hubbard, ce a amestecat așchiile de lemn cu cleiul de cazeină.

În anul 1858, un american pe nume Lyman, a primit primul brevet pentru fabricarea plăcilor fibrolemnoase, știute și ca MDF. Mai târziu, în jurul anului 1918, un pilot de loc din Germania, a făcut cunoscut modelul Beckman, adică o placă finisată cu ajutorul furnirului. Un astfel de material putea să fie achiziționat doar de oamenii din înalta clasă socială.

PAL-ul a apărut pentru prima dată în Germania și Elveția deoarece erau mai interesați de a-și folosi resturile de la lemn, adică așchiile de lemn, pentru a nu distruge flora și fauna țării, mai ales că la acea vreme nu existau atât de multe păduri în locurile respective.

Producția de placi PAL  a fost a fost descoperită din greșeală, atunci când în 1924, Mason, mergând spre locul unde lua cină, a oprit fluxul aburului fierbinte, însă aburul a continuat să se degaje. În momentul în care s-a întors, el găsise o placă de o densitate mare, numită astăzi PAL.

Când folosim plăci PAL?

PAL-ul melaminat este folosit mai ales pentru realizarea mobilierului, deoarece are un cost scăzut și se poate adapta în funcție de cerințele clientului. Desigur, plăcile de PAL melaminat nu vor îndeplini aceleași proprietăți precum plăcile din lemn masiv.

La fel ca și alte materiale, mobila din PAL trebuie să fie întreținută într-un anumit mod, care, spre fericirea clienților, este foarte ușor. Întreținerea corectă prelungește durata de viață a acestuia.

Una dintre cele mai bune soluții pentru întreținerea și curățarea mobilierului din PAL este tocmai soluția de geamuri. Este ușor de găsit în comerț și îndepărtează cu succes petele de pe suprafața materialului.

Din când în când, va trebui să se folosească soluții speciale de curățare a mobilei din PAL. Optează pentru o cârpă moale, pentru a nu zgâria suprafața în timp ce faci curățenie. Evită:

  • Soluțiile înălbitoare;
  • Substanțele abrazive;
  • Substanțele acide;
  • Substanțele cu alcool.

PAL-ul este folosit pentru realizarea mobilierului, a pereților despărțitori, a placării interioare sau pentru crearea elementelor decorative. Din PAL, clientul poate să-și realizeze o mobilă pe comandă, dar poate să o găsească și în magazine, ca și mobilă produsă în serie.

Acesta este folosit mai ales pentru următoarele încăperi și obiecte de mobilier:

  • Living;
  • Birou;
  • Farmacii;
  • Dressing;
  • Dulapurile simple;
  • Dulapurile cu uși glisante;
  • Mobilierul pentru spațiile comerciale.

PAL-ul nu se recomandă a fi folosit în spațiile umede, mai ales în băi.

Din ce materiale sunt fabricate plăcile din PAL?

Fie că e vorba despre mobila din living sau cea din bucătărie, PAL-ul este un material de care puțină lume știe din ce este realizat. PAL-ul este opțiunea accesibilă ca și preț, ce înlocuiește lemnul masiv.

PAL-ul melaminat este folosit mai ales pentru mobilierele pe care probabil le ai și tu prin casă:

  • Un birou;
  • Un dulap;
  • Blaturile din bucătărie, etc.

Pentru ca PAL-ul să se apropie din ce în ce mai mult de structura lemnului, peste placă se va aplica melamină. Aceasta este compusă dintr-o folie cu rol protector și apoi se acoperă cu o hârtie imprimată de decor, care poate lua aspectul lemnului de stejar, de fag sau chiar de cireș.

Melaminarea oferă PAL-ului diferite texturi și culori. Acest tip de PAL are de regulă o grosime de 18 mm. Poate avea diferite finisaje:

  • Mat;
  • Lucios;
  • Structurat.

PAL-ul este realizat din așchii de lemn, resturi rămase de la fabricarea de cherestea, rumeguș, care sunt îmbinate cu o rășină sintetică sau un liant potrivit.

Ce este PAL-ul?

PAL-ul este o placă, produsă din resturi de lemn, precum rumegușul sau așchiile de lemn, care odată presat la cald cu ajutorul unor adezivi, redă placa de PAL folosită pentru majoritatea mobilei din zilele noastre.

Acest material este prietenos cu mediul înconjurător, deoarece se folosește doar din resturile de lemn rămase în urma fabricării produselor din lemn. Prescurtarea PAL vine de la plăci aglomerate din lemn.

Melaminarea se folosește doar pentru părțile superioare și inferioare, iar pe părțile laterale se vor utiliza canturile. Astfel, întreaga placă de PAL este gata să fie folosită în diverse proiecte de design interior.

Pentru a determina o placă de PAL de înaltă calitate, se iau în vedere anumiți factori, precum:

  • Mirosul – trebuie să fie unul puternic;
  • Culoarea – trebuie să fie una deschisă, lipsit de inserții de albastru sau roșu;
  • Densitatea – șuruburile vor rămâne în placă, fără să pice.

Cât de rezistente sunt aceste plăci?

Plăcile din PAL sunt destul de rezistente, dar nu la fel de solide precum plăcile din lemn masiv. De multe ori, rezistența plăcilor de PAL este dată de către calitatea adezivilor utilizați. Așadar, în timp, nu va rezista precum mobila clasică după care tânjesc părinții noștri, cea realizată din lemn masiv.

Mobila din PAL este foarte accesibilă ca și preț, însă, din punct de vedere al calității, probabil va fi necesar să o schimbi după câțiva ani, în funcție de cât de des refaci amenajarea interioară a casei tale.

Este un material foarte economic, mai ieftin chiar și decât MDF-ul. Este ușor de prelucrat în comparație cu lemnul masiv. Plăcile de PAL vin într-o gamă variată de nuanțe și decoruri. Acestea se pot melamina sau furnirui.

La fel ca și orice alt material, plăcile din PAL au câteva dezavantaje, cum ar fi că se degradează mult mai repede în cazul în care sunt expuse la umiditate și soare. Nu sunt la fel de rezistente pentru MDF-ul sau lemnul masiv.

Clienții ar trebui să evite să pună un astfel de mobilier în baie, deoarece odată intrat în contact cu umezeala, marginile sunt predispuse spre umflare, mai ales dacă nu sunt căntuite corespunzător.

Așadar, dacă ai nevoie de un mobilier accesibil ca și preț, de care să te bucuri  pe parcursul anilor, mobilierul realizat din plăci de PAL este o opțiune sustenabilă și elegantă, mai ales pentru designurile din zilele noastre.