decembrie 21, 2024
marmite

Marmitele în bucătăriile industriale: capacitate, utilizare și îngrijire

Prepararea, stocarea sau transportul alimentelor în bucătăriile industriale s-a simplificat foarte mult odată cu apariţia marmitelor. Marmitele sunt acele recipiente mari, din metal, utilizate la fierbere, pasteurizare, amestecare şi depozitare de ingrediente gătite şi preparate diverse. Le întâlnim adesea în cantine, bucătăriile profesionale, medii industriale, fabrici alimentare unde este nevoie de producţie constantă şi în cantităţi cât mai mari.

Durabilitatea marmitelor este garantată, sunt confecţionate din oţel inoxidabil, aluminiu, alte materiale rezistente la coroziune şi la temperaturi foarte înalte şi ai doar avantaje dacă le utilizezi într-o bucătărie industrială.

Avantajele marmitelor în bucătăriile industriale

În funcţie de nevoile din bucătăriile industriale vom găsi pe piaţă marmite cu agitator, cu mecanism de amestecare, pentru omogenizare mai bună a amestecurilor, marmite sub presiune, unde este nevoie de temperaturi ridicate, presiune mare, la sterilizări, gătit rapid.

Marmitele cu încălzire electrică sau cu aburi sunt doar pentru menţinerea constantă a temperaturii conţinutului în timpul gătirii şi sunt şi cele mai eficiente dacă vrei să găteşti ceva mai rapid şi să nu complici prea mult procesul de gătire.

Se pot găti cantităţi foarte mari de alimente în marmite, gătirea este uniformă de fiecare dată, căldura este distribuită uniform, controlul temperaturii este precis, nu se arde mâncarea. Versatilitatea este un mare avantaj al marmitelor moderne, poţi să pregăteşti în ele de la supă la tocane, budinci, feluri principale cu gust şi aromă deosebită. Nu contează că ai nevoie de gătire lentă, de fierbere rapidă, de gătit la aburi, pasteurizare, prăjire lentă, vei avea mereu cele mai bune rezultate şi eficienţă maximă.

Consumi mai puţină energie şi mai puţin combustibil în comparaţie cu alte metode de gătire şi cu folosirea unor oale mai mici, timpul de gătire este accelerat şi respecţi şi deadline-urile pentru livrarea preparatelor realizate în bucătăriile industriale. Oţelul inoxidabil permite curăţarea şi întreţinerea simplificată a marmitelor, riscul contaminării scade rapid, ai şi capace şi supape pentru siguranţă şi igienă.

Temperatura de gătire se programează automat, avem marmite cu sisteme de control electronic avansat, timpul de gătit este controlat şi el, nu mai este nevoie să supraveghezi mereu procesul de gătire. Să nu uităm nici de costurile de operare reduse, nu mai este nevoie de atât de mulţi oameni pentru gătire şi supraveghere proces de gătire, costurile cu energia sunt optimizate pe termen lung.

Capacitate şi utilizări ale marmitelor în bucătăriile industriale

Capacitatea marmitelor este o caracteristică importantă care le individualizează în raport cu alte echipamente de gătit. Ea variază în funcţie de modul în care vor fi folosite în bucătăriile industriale şi de tipul de preparate de gătit.

În general, dacă ne referim la capacitate, avem marmite mici, 10-50 litri, unde nu este nevoie de atât de multe ingrediente de gătit, marmite medii, 50-200 litri, doar pentru cantine sau bucătarii industriale medii, pentru porţii mai mari, marmite mari, 200-500 litri sau peste 500 litri, doar pentru bucătarii industriale mari, fabrici de procesare a alimentelor. Desigur, avem şi variantele foarte mari, de peste 1000 litri, doar în producţia industrială de alimente, unde sunt preparate şi procesate cantităţi foarte mari de ingrediente simultan.

Dimensiunile marmitelor alese depind de dimensiunea bucătăriei şi de volumul producţiei zilnice, de tipul de preparate şi timpii de gătire, de frecvenţa de gătire.

Utilizările marmitelor în bucătăriile industriale sunt diverse. Se prepară în ele supe, ciorbe, feluri de mâncare lichide diverse, în cantităţi mari, se gatesc sosuri, tocane, nu se ard, se gătesc uniform şi vor avea un gust bun, se fierbe şi se pasteurizează tot ce este nevoie, se sterilizează alimentele care au nevoie să treacă prin acest proces. Când este nevoie în marmite se găteşte la aburi, au funcţii speciale de gătire la aburi, se prepară uşor şi rapid legume, carne, ingrediente diverse cu eficienţă maximă.

Dincolo de gătit, marmitele sunt utile ca să încălzeşti şi să menţii temperatura preparatelor din bucătăriile industriale, dar şi când vrei să pregătești deserturi, budinci, creme de tot felul, toate necesitând gătire la foc mic şi amestecare continuă.

Întreţinere şi mentenanţă marmite în bucătăriile industriale

Ca să le poţi folosi cât mai mult timp marmitele au nevoie şi de întreţinere şi de curăţare permanentă. Curăţarea zilnică începe cu spălarea după fiecare utilizare, cu apă şi detergent special, pentru îndepărtarea reziduurilor alimentare.

Se clătesc şi se usucă bine marmitele după spălare, se foloseşte o cârpă curată uscată sau se lasă să se usuce la aer. Suprafeţele exterioare nu sunt uitate nici ele, mânere şi capace, orice accesorii se vor curăţa cu atenţie.

Săptămânal se vor îndepărta depunerile de calcar din marmite, cu soluţii speciale pentru astfel de operaţiuni şi se clătesc foarte bine după. Tot săptămânal se verifică toate componentele, garnituri, supape, elemente de încălzire, se înlocuiesc cele uzate sau cu defecţiuni vizibile.

Lunar vom avea grijă să lubrifiem componentele esenţiale ale marmitelor, agitatoare, supape, vom verifica sistemele de încălzire, fluctuaţiile de temperatură vor însemna şi intervenţia unui tehnician autorizat.

O dată pe an se va realiza o revizie generală completă, se verifică componente mecanice, electrice, se curăţa profesional şi se înlocuiesc piese uzate.

Întotdeauna se vor respecta instrucţiunile din cartea tehnica legate de întreţinere şi de curăţare, personalul care va folosi marmitele trebuie să fie instruit ca să ştie cum să utilizeze corect aceste echipamente.