ianuarie 21, 2025
Rinoplastia

Rinoplastia, cea mai populară operație estetică

Operația de rinoplastie reprezintă una dintre cele mai frecvente proceduri la care apelează oamenii pentru a-și îmbunătăți aspectul fizic.

În timp ce unii dintre aceștia doresc să-și corecteze nasul borcănat, alții au mari dificultăți în ceea ce privește respirația, așadar recurg la specialiști pentru a le rezolva aceste probleme mai degrabă medicale, decât estetice.
De-a lungul timpului, însă, chirurgia plastică a cunoscut o evoluție extraordinară, remarcându-se progrese mari în această direcție, mai ales, în ceea ce privește rinoplastia.

Ce este rinoplastia și când a apărut?

Operația de rinoplastie este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia se realizează anumite corecturi, atât de ordin estetic cât și funcțional, la nivelul nasului.

În trecut, nasul era considerat un semn al respectului și a reputației, fapt datorat poziției sale centrale pe chip. De aceea, în trecut, prizonierii de război, criminalii și vinovații de adulter erau mutilați, deseori, prin tăierea nasului. Lipsa organului olfactiv reprezenta un stigmat social, în multe dintre cazuri. De exemplu, în Antichitate, în Egipt, exista o colonie a oamenilor care aveau acest defect, cunoscută sub numele de Rhinocolora.

De altfel, conform anumitor atestări documentare, prima rinoplastie datează din anul 900, în India, această fiind realizată de către doctorul Sushruta care a utilizat o tehnică rudimentară.

De fapt, prima intervenție profesionistă a fost efectuată de către familia Branca în prima jumătate a secolului al XV-lea, în Italia, dar metoda utilizată era secretă și nu s-a păstrat până în zilele noastre.

Costurile unei rinoplastii

Dacă te întrebi cât costă o operație de rinoplastie, ar trebui să știi că prețurile diferă de la caz, la caz, în funcție de tipul de operație efectuată, de gradul de dificultate al procedurii, de instrumentele utilizate, astfel încât costurile variază între 300 euro și 3000 euro.

Riscurile și complicațiile operație

Ca orice intervenție chirurgicală, și aceasta presupune anumite riscuri, dacă nu sunt respectate cu strictețe indicațiile postoperatorii date de către specialist.

După efectuarea procedurii se va simți un disconfort mic sau moderat, dar acesta poate fi redus prin intermediul analgezicelor. De asemenea, pentru a evita apariția echimozelor (vânătăilor) și umflarea nasului, se recomandă aplicarea unor comprese reci pe ochi și pe frunte.

Este indicat repaosul total, evitarea oricărui efort fizic intens, expunerea la frig sau la soare și evitarea purtării ochelarilor timp de trei luni după operație.
Un alt risc care poate apărea este sângerarea, dar aceasta poate fi oprită prin intermediul tampoanelor nazale.

În unele situații rare poate apărarea infecția, dar, de obicei, aceasta este prevenită prin administrarea de antibiotice.

Un alt risc constă în anumite tulburări de sensibilitate ale nasului, dar acestea dispar la câteva luni postoperator.

În unele cazuri, există posibilitatea ca, în primele luni, să existe obstrucție la nivelul nasului din cauza tumefacției mucoasei nazale.

Având în vedere toate aceste riscuri, este important să ne informăm foarte bine înainte de operație și să alegem un chirurg cu experiență, care să ne ajute să ne recăpătăm încrederea în sine și să trecem cu ușurință de perioada de recuperare.