La orice detinator de masina se poate intampla sa se termine freonul la masina. Iar, odata ce ai ramas fara freon la autoturism, te intrebi cam ce ar trebui sa faci. Tocmai despre asta vom vorbi pe parcursul articolului nostru, despre ce reprezinta freonul auto, cum putem sa observam ca acesta s-a terminat sau ca aerul conditionat prezinta o anumita defectiune, dar si cum se poate schimba si cum se poate adauga freon, cat si alte elemente importante care va vor fi de folos daca veti intampina problema cu freonul autoturismului.
Ce reprezinta freonul la masini?
Asadar, freonul este acel agent termic de racire ce este folosit la peste 90% din echipamentele de racire, la aerele conditionate. Sistemul foloseste un agent ce are drept scop crearea aerului rece. Pe scurt, acesta este rolul principal al freonului, cel de a crea aer rece.
Cele mai cunoscute variante ide freon auto sunt variantele R-12, R-134A, iar de ceva timp si-a facut simtita prezenta si varianta HFO-1234yf. Putem sa afirmam ca freonul poate fi asemanat cu uleiul de motor sau acel racitor al radiatorului, deoarece toate 3 au un lucru in comun: sunt fluide astfel incat sa poata crea un mediu perfect pentru racirea interiorului masinii, in cazul freonului.
Cum se descrie AC-ul la un autoturism?
Pentru a putea vorbi mai multe despre cum functioneaza AC-ul la un autoturism, ar trebui sa stim piesele componente ale acestui sistem. Putem vorbi aici in special de radiatorul destinat racirii, radiatorul tip aeroterma, alaturi de alte componente precum compresorul, conducta, capsula filtranta si valva de expansiune, cat si bineinteles freonul.
Intreg ansamblul denumit “aer conditionat” sau “AC” reprezinta un ansamblu de mai multe componente ce poate forma un sistem. Un sistem care ar trebui luat in considerare drept un circuit prin care freonul “isi face de cap”. Realizat din doua radiatoare care suntlegate intre ele prin acele conducte, freonul va fi impins prin acestea de compresor.
Semne ca AC-ul masinii s-a defectat
Atunci cand aerul conditionat incepe sa se defecteze, acesta incepe sa emita anumite simptome, care se pot manifesta in urmatoarele feluri:
- poate scadea simtitor puterea racirii si se poate observa spuma in vizorul receptorului
- aerul se va opri periodic, in special atunci cand rulati cu o viteza prea mica sau va aflati intr-un ambuteiaj
- va furniza aer rece in mod inconstant si va scoate un zgomot puternic in compresor in momentul in care aerul nu este pornit
- miros neplacut in momentul in care pornesti aerul conditionat
- ventilatorul emite un zgomot destul de puternic
- aerul rece va fi rulat cu intermitente
Astfe, avem mai mult de 5 semne clare ce pot da de inteles ca un sistem de aer conditionat este defect, si se recomanda rezolvarea problemei de catre un specialist in domeniu, astfel incat sa nu te trezesti cu alte neplaceri.
Cum poti adauga freon sau cum se schimba intreaga instalatie?
Asadar, pentru a completa cu freon sau pentru a schimba instalatia, trebuie samergi neaparat catre un service autorizat, pentru ca iti este aproape imposibil sa faci aceasta operatiune de unul singur. Totodata, pretul pentru mana de lucru in ceea ce tine aceasta operatiune de schimbare de freon nu costa peste 200 de lei. Dar, sa discutam mai multe despre ce reprezinta adaugarea freon intr-o instalatie de AC si in ce consta aceasta operatiune.
Pentru inceput, e nevoie ca freonul ce mai este pe circuit sa fie extras, apoi sa se indeparteze uleiul din instalatie. Cel de-al treilea pas consta in vidarea circuitului, tocmai pentru a se observa cat de etansa este instalatia, si totodata pentru a se observa daca se inregistreaza pierderi de freon sau instalatia prezinta vreo fisura.
Cel din urma pas consta in adaugarea propriu-zisa de final, ca apoi sa se adauge uleiul necesar astfel incat instalatia de AC sa functioneze in parametri optimi, fara sa mai existe probleme, intreruperi, sunete neplacute, si asa mai departe.
Astfel, nu putem afirma ca este un procesc prea greu in ceea ce tine adaugarea de freon, dar trebui sa fii constient de faptul ca aceasta operatiune este imposibil de realizat acasa, pentru ca sunt necesare anumite scule speciale. Pe cand, un mecanic specializat va stii cum sa faca intreaga operatiune care nu se intinde pe mai multe de cateva zeci de minute, pentru ca apoi sa poti pleca cu autoturismul si sa te bucuri in continuare de instalatia de aer conditionat, in special in acele zile de vara in care parca simti ca te sufoci, iar AC-ul este indispensabil.