mai 28, 2024
auto hold

Auto Hold nu mai functioneaza la masina mea

Daca in trecut, o functie precum functia “Auto Hold” era rar intalnita si ceva wow, iata ca in timp, marea majoritatea a producatorilor au inceput sa adauge pe modelele de masini frana , precum frana electromecanica alaturi de cunoscuta si apreciata functie de Auto Hold, o functie extrem de interesanta, dupa parerea noastra si nu numai.

Ce este Auto Hold-ul?

Auto Hold este, in principiu , ca si o extensie pentru orice sistem de franare manual, electronic si are drept principal scop prevenirea rularii masinii in spate, in momentul in care aceasta se afla intr-o panta. Desigur, asta nu inseamna ca mereu atunci cand va aflati intr-o panta trebuie sa activati Auto Hold, insa cu siguranta se recomanda mai mult activarea functiei decat stresarea sistemului de franare de mana.

Ce face Auto Hold-ul?

Aceasta este o functie mai mult decat comoda, care poate sa iti dea un spor de siguranta atunci cand masina este pe loc, iar principiul acestui sistem tine in special de unitatea  ABS/ESP a vehiculului. De exemplu, in momentul in care actionati frana pentru a va opri, Auto Hold-ul va pastra presiunea de la frana pe care ati aplicat-o anterior, astfel incat, in momentul in care veti ridica piciorul de pe pedala, franele celor patru roti vor ramane activate, sa spunem asa.

Insa, pentru a se activa functia, trebuie indeplinite anumite conditii. Bineinteles, pentru inceput, motorul masinii trebuie sa functioneze si cel putin usa conducatorului auto sa fie inchisa. Odata indeplinite aceste doua conditii principale, se apasa butonul “Auto Hold”, sistemul fiind declansat de catre unitatea ABS/ESP, iar in momentul in care senzorii ABS vor detecta ca autoturismul ruleaza, presiunea pe franare va creste pana in momentul in care masina se va opri. Imediat ce tu, drept sofer, vei apasa iar pe acceleratie, functia de  Auto Hold va da drumul franei, astfel incat deplasarea sa se faca fara probleme.

Exista in principiu, doar argumente pro functiei de Auto-Hold, iar marea majoritate a soferilor s-au declarat complet multumiti si incantati de aceasta functie chiar de la primele modele pe care a fost adaugata functia. Putem sa mentionam ca o functie de genul poate sa reduca din stresul ce cade pe umerii soferului, in special cand se afla in anumite ambuteiaje si aglomeratii, deoarece nu mai trebuie apasata si chiar stresata pedala de frana. Ba  mai mult, suportul pentru pornire, cat si cel pentru oprire au drept principal scop sa  te ajute in prevenirea deplasarii complet involuntare a autoturismului. O astfel de functie poate  asigura fara nicio  problema autoturismul, indiferent de motivul pentru care acesta s-a oprit in loc.

Martorul ce se aprinde atunci cand functia Auto-Hold nu mai functioneaza

Devenind o functie intalnita pe tot mai multe masini, iata ca intretimp a aparut si un martor de bord care sa certifice functionarea in parametri optimi a acestei funcii. Mai exact,atunci cand auto hold-ul nu mai functioneaza asa cum ar trebui, in instrumentalul de bord al autoturismului va aparea un martor “A” intr doua paranteze, fiind un martor de culoare galbena. Exista utlizatori ce au declarat ca pe langa acest martor, in bord s-a mai aprins si un alt martor.

Desigur, masina poate sa circule fara probleme chiar si cu martorul aprins in bordul autoturismului, nefiind un martor ce are nevoie de o rezolvare urgenta, pe loc, dar odata ce s-a aprins martorul in bord, trebuie sa fii constient de faptul ca functia de Auto Hold nu va mai functiona deloc, astfel, trebuie sa fii constient ca se poate intampla orice, mai exact, sa fii pregatit de orice situatie. Iri recomandam sa rezolvi problema, astfel incat masina ta sa poata rula fara nicio eroare, iar Auto-Hold-ul sa isi indeplineasca fara nicio problema intrebuintarile, astfel incat tu sa nu mai stresezi in vreun fel pedala de frana in aglomeratia urbana sau sa nu te mai streseze faptul ca masina ta va incepe o deplasare involuntara in momentul in care aceasta se afla in rampa sau pe alte drumuri ceva mai inclinate.

Cum se rezolva problema?

Asa cum am mentionat si ceva mai sus, aprinderea acestui martor in bord nu trebuie sa reprezinte un stres prea mare. Tot mai multi utlizatori au declarat ca martorul de Auto-Hold s-a aprins in bordul masinii, iar odata cu  o repornire a masinii, dezactivand si reactivand functia, martorul din bord a disparut, astfel ca sistemul de Auto Hold isi realiza  fara probleme intrebuintarile. Asadar, pot aparea si mici erori, care sa se rezolve imediat asa cum am spus mai sus

Dar, daca aceasta metoda nu functioneaza, iti recomandam deplasarea catre service-ul unui mecanic specializat, pentru a  se constate unde este cu adevarat problema si apoi aceasta sa fie rezolvata, deoarece tu sa te poti bucura de aceleasi plimbari usoare, fara stres.