iunie 21, 2024

Cum sa eviti sa fii atacat de urs

Deoarece populatia de ursi de la noi din tara s-a marit considerabil, iar tot mai multe exemplare au fost vazute prin sate si orase, chiar aproape de gospodariile oamenilor, expertii in animalele salbatice ofera cateva sfaturi de luat in considerare atunci cand mergi in drumetie in natura, in zonele cu care pot fi ursi.

​Iata care sunt aceste sfaturi pe care sa le urmezi pentru a evita sa fii atacat de urs si, daca esti, ce poti face pentru a ramane teafar si nevatamat!

Incearca sa faci cat mai mult zgomot cand esti pe traseu.

In timp ce esti pe traseu, este indicat sa tipi, sa vorbesti tare si sa canti pentru a-i anunta pe ursii din zona ca esti in apropiere.

Primul lucru de retinut despre siguranta in jurul ursilor atunci cand faci drumetii sau mergi pe jos prin habitatul lor este ca acestora nu le plac surprizele. Surprizele ii ingrijoreaza ca ar putea exista un alt urs sau ceva care ii ameninta.

Prin urmare, pentru a reduce sansele unei intalniri surpriza cu un urs, ar fi bine sa faci cat mai mult zgomot atunci cand esti pe traseu. Pur si simplu, urla ca un nebun sau, mai bine, foloseste un fluier.

Poarta intotdeauna un spray de autoaparare impotriva ursilor, iar daca este cazul, foloseste-l!

Exista o multime de studii privind eficacitatea spray-urilor de autoaparare impotriva ursilor si toate indica rezultate pozitive. Mai mult, un studiu important sugereaza ca spray-ul impotriva ursilor este mai eficient decat armele de foc.

Poarta-te ca un om.

Daca vezi un urs, vorbeste-i clar si ferm pentru a-i arata ca nu esti un animal de prada. Foloseste o voce calma si adopta o pozitie pasiva. Acest lucru indica faptul ca nu esti un animal de prada.

Nu fugi!

Daca se intampla sa surprinzi sau sa intalnesti un urs, ofera-i spatiu. Intoarce-te incet, paraseste drumul pe care ai venit, tine ochii pe urs, dar evita contactul vizual direct.

Nu face miscari bruste care ar putea provoca ursul si nu fugi!

Calatoreste doar in grup.

Grupurile tind sa fie mai zgomotoase si sa para mai intimidante pentru animalele salbatice. Acest lucru poate ajuta la descurajarea intalnirii cu un urs.

Daca faci o drumetie alaturi de un caine, asigura-te ca il tii in lesa, asa cum prevede legea. In acest fel, poti avea controlul asupra cainelui tau si sa-l iei cu tine in cazul unei intalniri neasteptate cu un urs.