iulie 20, 2024
Sfaturi pentru construirea unui acoperis rezistent si aspectuos

Sfaturi pentru construirea unui acoperis rezistent si aspectuos

Un acoperis este prima linie de aparare impotriva tuturor factorilor. Te protejeaza pe tine si familia ta de ploaie, zapada, grindina, vant si soare. De asemenea, ofera izolatie care mentine casa calda iarna si racoroasa vara. Un acoperis bine construit va dura zeci de ani si te va scuti de reparatii costisitoare. Cand construiesti un acoperis, creezi o bariera intre casa ta si exterior, protejandu-ti familia si bunurile de soare, ploaie si alte conditii meteorologice.

Acoperisurile sunt una dintre cele mai importante componente ale unei cladiri, iar calitatea lor poate afecta foarte mult durata de viata si siguranta unei cladiri. Pentru a va asigura ca acoperisul rezista multi ani, iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa il construiti:

 • Asigurati-va ca aveti suficient material la indemana inainte de a incepe constructia;
 • Acordati atentie ventilatiei, utilizand orificii de aerisire in design-ul acoperisului;
 • Luati in considerare utilizarea unei sindrile, pentru a preveni scurgerile si deteriorarea acoperisului.

Un acoperis bun ar trebui sa aiba trei componente cheie

Daca nu ati mai fost niciodata pus in postura de a construi o locuinta, sunt cateva lucruri importante pe care trebuie sa le cunoasteti in momentul in care ajungeti la structura de rezistenta a acoperisului. Dupa aceasta structura, alegerea invelitorii este un pas pe care trebuie sa-l tratati cu multa atentie si responsabilitate.

 • Durabilitate: Un acoperis trebuie sa fie suficient de puternic pentru a rezista la conditii meteorologice dure si ar trebui sa reziste mult timp.
 • Siguranta: Un acoperis trebuie sa fie sigur pentru cei care il folosesc, in special pentru copii, batrani si animale de companie.
 • Eficienta energetica: Un acoperis bun va ajuta la economisirea facturilor de energie deoarece va reflecta caldura sau lumina, in functie de tipul de material folosit in constructia sa.

Regulile pentru construirea unui acoperis robust si sigur

 • Instalati un sistem de acoperis puternic, durabil si potrivit;
 • Se impun materiale care sunt proiectate sa reziste la patrunderea apei;
 • Instalati fantele de aerisire;
 • Verificati inclinatia acoperisului;
 • Pastrati jgheaburile curate pentru a preveni intrarea resturilor in sistemul de drenaj al cladirii;
 • Asigurati-va ca toate patrunderile acoperisului sunt etansate corespunzator;
 • Minimizati panta acoperisurilor pentru a reduce scurgerea apei de ploaie;
 • Folositi sindrile de metal sau beton pentru ca rezista mai mult timp;
 • Asigurati orice bucata de material liber cu curele metalice, suruburi, cuie.

Tipuri de acoperisuri

Se pot distinge mai multe tipuri de structuri de baza, care difera de complexitatea fiecaruia. Inainte de a incepe instalarea acoperisului cu propriile forte, uitati-va la tipurile de case de acoperis din zona. Acest lucru va va ajuta sa decideti cu privire la forma dorita si tipul de constructie. De asemenea, trebuie amintit faptul ca, ca cu cat este mai mare suprafata casei, cu atat mai multe elemente suplimentare si accesorii pot fi pe suprafata acoperisului.

Materialele au o importanta deosebita

Dupa ce ati decis sa alegeti un tip de acoperis, puteti merge la constructia in sine. Depinde de cantitatea si sectiunea transversala, precum si specificatiile intregului acoperis. La urma urmei, acoperisul trebuie facut corect. Cel mai durabil sistem de caprior ar trebui sa fie sub tigla. Placile ceramice au o greutate mult mai mare decat ardezia si metalul.

Pentru instalarea acoperisului, este necesar sa cumparati placi, sine si cuie. De asemenea, pentru desfasurarea constructiei acoperisului, va fi nevoie de izolare, suruburi si cuie. Consumul tuturor materialelor depinde in mod direct de complexitatea acoperisului, a suprafetei sale. Calculele materiale trebuie efectuate in avans, in timp ce va recomandam sa discutati cu specialistii in aceste tipuri de lucrari. 

Este important sa nu economisiti, uneori, materialele mai bune si rezistente in timp, pot fi mai costisitoare. Insa, pana la urma, un acoperis nu se schimba lunar sau anual. De aceea, este bine sa tineti cont de recomandarile celor din domeniu, acestia vor putea aprecia mai bine toate nevoile si cerintele pe care le aveti.

Protectia si izolarea

Inainte de asamblarea acoperisului, este necesar sa se ia in considerare protectia acestuia. Acest lucru este obligatoriu, deoarece in caz contrar, frigul si umezeala vor aparea. Straturile de protectie ale acoperisului sunt, de obicei, in aceasta ordine:

 • Izolatia – pastreaza caldura in casa;
 • Impermeabilizarea – nu permite umiditatea sa patrunda.

Construirea unui acoperis care sa reziste ani de zile nu este atat de usoara pe cat pare. Acoperisul ar trebui sa poata rezista fortelor naturii, cum ar fi vantul, ploaia, zapada si gheata. De asemenea, ar trebui sa poata rezista la greutatea materialului acoperisului in sine. Este important sa luati in considerare factori precum izolatia, ventilatia si drenajul atunci cand va construiti acoperisul.