In zilele naostre, senzorii de parcarea se regeasesc pe aproape orice autoturism, devenind o dotare de-a dreptul esentiala, necesara si de un real ajutor pentru cei care nu sunt atat de priceputi in ceea ce tine orientarea si masuratorile de distanta. Pot intampina astfel de probleme atat persoanele de sex feminin, cat si cele de sex masculin, fara sa facem vreo discriminare sau vreo referinta la una din cele doua categorii.
Evident, pot exista si autoturisme care sa nu vina dotate cu senzori de parcare, dar acestia se pot adauga la absolut orice autoturism, lucru ce trebuie facut la un service specializat
Cum functioneaza senzorii de parcare
Senzorii de parcare sau senzorii de proximitate sunt acei senzori ce au ca scop detectarea anumitor obiecte aflate in proximitatea autoturismului tau. La cele mai multe dintre masini, acestia se pot gasi atat pe bara din fata, dar si pe bara din spate
Senzorii de parcare au ca scop masurarea distantei dintre masina ta si alte obstacole ce se pot regasi in apropierea acestuia. Odata ce incepem manevrele de parcare sau de intoarcere a autoturismului, cat si odata ce aceasta incepe sa fie tot mai aproape de alte obstacole, soferul va fi avertizat cu ajutorul unor sunete, astfel incat acesta sa realizeze ca distanta dintre masina sa si potentialul obstacol este tot mai mica. In functie de anul de fabricatie al masinii, vei putea sa observi de unul singur procedura de parcare a masinii direct in ecranul navigatiei.
Semne ca senzorii au defectiuni
In timp, inclusiv senzorii de parcare se pot deregla si astfel pot sa apara unele probleme. Daca senzorii nu mai functioneaza, totul tine de modelul autoturismului pe care il detineti, iar in continuare va vom prezenta cateva motive si simptome ce prezinta defectiunea senzorilor de parcare ai masinii.
Cea mai intalnita problema a senzorilor de parcare tine, in mod oarecum evident de acele “defecte de fabrica”. O buna parte din senzorii de parcare sunt fabricati chiar in China, fiind astfel disponibila varianta ca ei sa poata functiona fara nicio problema ani intregi sau din contra, sa nu fie deloc functionabili, chiar din momentul achizitionarii autoturismului, desi acest lucru il poti observa la dealer-ul de autoturisme.
Dar, printre cele mai cunoscute simptomele ce pot da de inteles unele defectiuni ale senzorilor de parcare, regasim:
- senzorii functioneaza cu intermitente
- cand te apropii de obstacol, semnalele sonore nu mai sunt emise
- semnalele sonore sunt emise prea tarziu, cand deja te-ai apropiat prea tare de posibilul obstacol
Astfel, avem 3 simptome oarecum clare ce pot sa dea de inteles unele probleme ale senzorilor de parcare. Pentru ca, din pacate la acestia nu este prezent un martor de bord, trebuie sa tii cont cu strictete de simptomele enuntate. Te poti numara printre acei conducatori auto ce depind de senzorii de parcare in momentul in care realizeaza manevra de intoarcere sau de parcare a masinii, iar, daca acestia nu mai ruleaza corect, poti sa lovesti un alt obstacol sau si mai rau, alt participant la trafic in momentul realizarii uneia din cele doua manevre.
Cate variante de senzori de parcare exista?
In zilele noastre, pe piata sunt disponibile mai multe tipuri de senzori de parcare, si ii vom trece in revista pe fiecare dintre acestia, alaturi de cateva caracteristici, dar cei mai cunoscuti sunt senzorii cu ultrasunete, alaturi de senzorii electromagnetici.
- Senzori de parcare cu ultrasunete: poate cel mai intalnit tip de senzori de parcare, acestia folosindu-se de tehnologia ce se regaseste si in natura la anumite mamifere, cum ar fi de exemplu balene, sau si la alte vietuitoare precum lilieci sau chiar delfini. Acesti senzori sunt dotati cu un emitator de unde pleaca ultrasunetele, cat si un receptor unde ultrasunetele vor ajunge cu cat tu te apropi mai tare de un obstacol.
Unitatea de control are drept principala misiune masurarea timpului din care pleaca emitatorul si se revine la receptor, calculandu-se astfel distanta. Datorita acestor calcule, senzorii vor putea stii clar daca un obstacol este in proximitatea vehiculului tau. In acest caz, va fi atentionat prin anumite semnale sonore.
Pot exista si unele dezavantaje la acesti senzori, de exemplu: nu pot sa observe obstacolele de dimensiuni prea mici, totodata nu pot observa anumite materiale precum plasticul, iar daca se depune praf sau alte reziduuri pe senzori ei nu vor mai putea functionala capacitate maxima.
- Senzori electromagnetici: sunt acei senzori ce folosesc mai ales campurile electromagnetice pentru a masura disnta dintre autoturism si posibilele obstacole. Acest sistem este fabricat dintr-o banda de emisie si receptie din material dur precum metalul, iar aceasta are misiiunea de a genera acel camp electromagnetic. Atunci cand autoturismul este pe cale sa atinga un anumit obiect, sistemul va putea detecta si observa acest fapt, procesorul interceptand acesta informatii, iar apoi aceeasta informatie fiind transmisa soferului prin avertizari sonore. In zilele noastre, se pare ca acesti senzori sunt cei mai avansati din punct de vedere al tehnologiei, iar tocmai de aceea acestia au si un pret atat de piperat. Ei pot fi montati atat la interiorul masinii, ca sa nu fie observati, cat si la exterior, fara a gauri bara masinii.
Costul reparatiei senzorilor
Daca senzorii de parcare incep sa aiba defectiuni, nu putem sa spunem ca avem de-a face cu o eroare ce nu poate suferi o amanare, sau ca acestia sunt o componenta de care masina nu se poate conduce. Dar se recomanda reparatia senzorilor, mai ales a te putea ajuta sa te ghidezi in spatiile cat mai stramte, atat pentru a nu iti lovi masina ta, dar nici pe a altor participanti la trafic.
In ceea ce tine costul reparatiei senzorilor, acesta se poate ridica la cateva mii de lei, pret in care e inclusa si manopera mecanicului. Aici totul tine si de tipul de senzori sau cati dintre acestia nu mai sunt functionabili.