iunie 21, 2024
esp aprins

ESP aprins in bordul masinii mele

De ceva timp, tot mai multi producatori de autoturisme au inceput sa sporeasca atentia asupra sistemelor de siguranta pentru vehicule, acestea fiind acele sisteme ce au ca scop prevenirea de accidente rutiere. Odata ce ABS-ul s-a dovedit un lucru extrem de eficient, iata ca a sosit timpul ESP-ului sa fie adaugat la cea mai mare majoritate a masinilor fabricate de-a lungul anilor

Ce reprezinta ESP-ul?

ESP sau conform denumirii originale, Electronic Stability Program estet un sistem ce are ca principala misiune mentinerea stabilitatii masinii, dar si mentinerea si manevrarea masinii in deplina siguranta, in caz ca masina incepe sa alunece pe sosea din unele conditii, cum ar fi conditiile meteorologice sau chiar viteza prea mare

Chiar daca este atat de util, sistemul ESP are anumite limitari, astfel ca se recomanda intotdeauna mentinerea si adaptarea vitezei la conditiile meteorologice si de drum.

Avantajele pe care ti le ofera sistemul ESP

In zilele noastre, este de-a dreptul imposibil ca o masina noua sa nu soseasca cu sistemul ESP, lucru ce ne demonstreaza inca o data ca acest sistem reprezinta un real castig si poate sa dea un plus de stabilitate, dar si siguranta, atat conducatorului auto cat si autoturismului in sine, insa e timpul sa vorbim ceva mai pe larg despre avantajele cu care vine sistemul ESP.

  1. Control mai mare in cazul manevrelor de urgenta – daca esti nevoit sa virezi brusc sau sa faci anumite manevre neprevazute, intotdeauna sistemul ESP isi va face treaba fara nicio problema, nepermitand astfel ca masina sa intre in derapaj, sau, daca masina prinde totusi ceva derapaj, datorita sistemului ESP, traiectoria sa se va restabili.
  2. Un plus de siguranta atun cand conditiile meteorologice nu sunt cele mai bune – sistemul ESP este un ajutor clar atunci cand este nevoie sa te deplasezi pe un drum acoperit cu omat, pe un carosabil umed sau mai rau, pe un drum incarcat cu polei. In toate conditiile mentionate, masina ar putea derapa, dar datorita acestui sistem, este aproape imposibil ca autoturismul tau sa intre in derapaj. Insa, pentru ca siguranta sa fie la un nivel de top, in primul rand trebuie sa verifici starea anvelopelor, si in acelasi timp, ele sa fie potrivite sezonului respectiv, limita de viteza sa nu fie incalcata.
  3. Poti evita obstacolele cu usurinta  – daca, de exemplu, observi ceva mai tarziu o groapa sau orice alt obstacol aparut pe carosabil, acestea vor putea sa fie evitate ceva mai usor, fara ca autoturismul sa intre in derapaj. Si aici, la fel cum am mentionat si ceva mai sus, trebuie sa fii sigur ca ai cauciucuri de buna calitate, dar si ca ele sunt potrivite sezonului respectiv. In acelasi timp, incearca sa nu depasesti limita de viteza admisa, pentru ca  sistemul ESP nu poate bate chiar si legile fizicii.

S-a aprins martorul ESP in bord

Ca orice sistem prezent pe o masina, inclusiv cel ESP se poate defecta uneori sau poate sa nu mai functioneze la cea mai buna capacitate, urmand ca tu sa fi atentionat cu ajutorul martorului de bord, un martor de culoare galbena ce ilustreaza o masina ce intra in derapaj. Sa specificam cateva din motivele pentru care martorul s-ar putea aprinde in bord.

  • Probleme cu senzorii de viteza sau de unghi  – in cazul in care unul din senzorii de viteza are o anumita avarie, atunci unitatea de control nu va mai primi niciun semn, facand astfel ca sistemul ESP sa se deregleze, tu fiind notificat datorita martorului de bord. Acelasi lucru se poate intampla si atunci cand senzorul ce tine de unghiul virarii volanului intampina probleme.
  • Eroare de soft – pentru masinile ceva mai noi, putem sa afirmam ca problemele de soft sunt un lucru des intalnit. O asemenea eroare ar putea sa fie si la sistemului ESP, care sa nu mai fie functionabil. Asemenea erori pot aparea deoarece softul fie a fost reprogramat total incorect de o anumita persoana sau din contra, acesta s-a reprogramat automat fara ca soferul sa fie instiintat.
  • Coloana de directia – o componente foarte importanta a oricarui sistem de servodirectie este si coloana de directie, aceasta permitand manevrarea usoara a volanului autoturismului. Desi coloana de directia nu reprezinta ceva din sistemul ESP, controlul facil al directiei poate sa se faca doar cu ajutorul coloanei de directie in momentul in care trebuie luat un viraj ceva mai brusc. Si in momentul in care aceasta nu functioneaza corect, in mod normal se va aprinde martorul de ESP.
  • Carosabil greu practicabil  – sunt si momente cand martorul de ESP poate sa se aprinda fara a fi vorba despre o anumita defectiune. Concret, acesta poate sa se aprinda in momentul in care  avem de-a face cu un  drum greu de practicat, referindu-ne aici mai ales la portiunile de drum denivelate sau la drumuri geru de practicat din cauza conditiilor meteorologice. Pentru aceste situatii, martorul de bord se va aprinde astfel incat sa iti dea de inteles ca nu ruleaza la adevarata sa capacitate.  In acest caz, trebuie adaptata viteza la conditiile de drum.

Cum stergi martorul?

In momentul in care martorul ESP se aprinde in bord, se recomanda sa apelezi la un service specializat, deoarece doar cu ajutorul unui tester poate fi depistata cauza problemei. Odata ce s-a depistat cauza, problema va putea fi imediat rezolvata si ESP-ul masinii sa functioneze din nou la capacitatea sa totala.

Se recomanda pastrarea sistemului ESP activ, astfel incat acesta sa isi poata face treaba in absolut toate conditiile  in care este nevoie de el, in caz contrar, autoturismul putand pierde din stabilitate si siguranta.