noiembrie 4, 2024
fum la pornire

Masina mea scoate fum la pornire

Fumul ce este scot de catre esapamentul autotorusimului poate sa fie trecut vederea de cei ce nu sunt atat de invatati cu mecanica si cu ale elemente de diagnoza ale autovehiculului. Insa, in cazul celor carora au ceva cunostinte, acestia vor putea sa observeze daca fumul emis pe toba de esapament poate sa reprezinte o problema a masinii.

Bineinteles, am putea afirma ca avem de-a face cu un lucru normal atunci cand o masina scoate o anumita cantitate de fum in momentul pornirii, dar, in momentul in care ai pornit masina iar fumul persista chiar si dupa mai mult timp, fiind chiar intr-o cantitate importanta, ar trebui sa iti pui cateva semne de intrebare.

Daca, de exemplu, avem de-a face cu  fumul de culoare gri-albicioasa odata ce vehiculul a pornit, motorul nefiind incalzit, nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca ai de-a face  doar cu vaporii de apa, acestia fiind eliminati prin esapament.. Din moment ce motorul incepe sa se incalzeasca, vei observa ca fumul va disparea complet, treptat.

Ce reprezinta fumul negru?

Daca autoturismul tau scoate fum de culoare inchisa, de culoare neagra in momentul pornirii, ai putea avea de-a face cu utilizarea unui combustibil ce are in componenta sa anumite reziduuri sau este un combustibil ce are un amestec bogat, cauzand astfel masinii tale. Ar trebui sa incepi verificarile de la filtrul de aer. Daca filtrul de aer nu a fost schimbat la momentul potrivit, acesta se poate incarca cu praf, iar asta poate duce la arderea incorecta a benzinei sau motorine, dupa caz, ramanand astfel combustibil pe esapament.

De exemplu, pentru autoturismele ce au motoare pe benzina, fumul negru scos in momentul pornirii poate sa ne arate faptul ca  raportul aer-benzina nu este unul corect, iar daca pe bujii vei observa un fum de culoare neagra negru, cu siguranta ca aerul este intr-o cantitate prea mica.

Pentru aceasta problema, este recomandata inlocuirea  filtrului de aer, dar si curatarea, cat si eventual schimbarea bujiilor, iar, in cazul in care problema este una mai grava, vei putea ajunge sa inlocuiesti chiar si clapeta de admisie, dar de obicei problemele  cu fumul negru sunt ca si rezolvate dupa ce filtrul de aer alaturi de bujii sunt inlocuite. Costul pentru o reparatie de acest tip ar putea sa ajunga pana la 1.000 de lei, in cazul in care esti nevoit sa schimbi toate bujiile. Bineinteles, in pret este inclusa si manopera celor de la service.

Pentru masinile dotate cu motoare diesel, fumul negru poate proveni chiar si de la alimentare. Concret, injectoarele  alaturi de tot sistemul de injectie ar trebui  sa fie verificate periodic la  un service specializat, operatiunea desfasurandu-se pe un banc special. In acelasi timp, fumul negru scos de catre esapamentul masinii, pentru masinile echipate cu motoare diesel, problema ar putea sa fie si de la bujii, mai exact o functionare incorecta a bujiei destinate preincalzirii, iar ca problema sa fie rezolvata, se recomanda schimbarea acesteia.

Pentru aceasta situatie, costurile unei reparatii difera. In cazul in care problema este la injectoare, dar si la sistemul de injectie, costurile  reparatiei impreuna cu piesele s-ar putea ridica la o suma destul de mare, de ordinul miilor de lei. Pe cand, daca problema este doar la o bujie, totul se va rezolva cu circa 300-400 de lei.

Ce reprezinta fumul albastru?

In momentul in care masina scoate fum albastru pe esapament, in momentul pornirii, e cu siguranta ca avem de-a face cu un consum de ulei peste limita. In acest caz, se recomanda verificarea tipica, mai exact sa treci la verificarea uleiului de motor, aceasta operatiune facandu-se cu joja speciala. In cazul masinilor dotate cu motoare pe benzina, se recomanda si verificarea bujiilor, pentur ca ele pot fi pline de ulei ars.

Daca s-a verificat nivelul de ulei si se observa ca acesta este sub nivelul normal, atunci problema ar putea sa fie chiar de la segmentii uzati, ei nemaifiind capabili sa sustina uleiul de motor asa cum trebuie, iar astfel acesta se  strecoara si ajunge pana in camera de ardere. In cazul in care consumul de ulei al masinii tale se ridica la peste 1 litru pentru 1.000 de kilometri, cu siguranta ca motorul este prea uzat si se recomanda segmentarea sa, sau chiar o reparatie totala.

Datorai anumitor aditivi care sa mareasca compresia, dar si ungerea, cat si scaderea consumului de motor, vei putea prelungi putin durata de viata, insa nu vei rezolva deloc problema

Pentru o segmentare de motor sau o reparatie, costurile sunt destulde piperate, de ordinul miilro de lei, iar uneori pot depasi costurile pentru un motor pe care l-ai putea achizitiona second-hand.

Ce reprezinta fumul alb?

In ceea ce tine fumul alb scos la pornire de catre toba de esapament a masinii, am discutat putin si in introducerea articolului, dar, daca fumul persista si dupa ce motorul deja s-a incalzit, cu siguranta ca ar trebui sa te ingrijorezi. Pentru inceput iti recomandam verificarea lichidului de racire si culorii acestuia. In anumite situatii, poate sa duca la uzarea calitatii lichidului de la garnitura de chiulasa.

In cazul in care aspectul lichidului nu este deloc diferit, iar in vas ai o cantitate ceva prea mica de lichidde racire, cum ar fi o cantitate sub 500 ml, se recomanda sa adaugi lichid peste, lichid care sa aiba fix aceeasi densitate, iar apoi sa iti continui drumul, dar numai pana la primul service! Daca in acest timp lichidul capata o culoare maronie dar si o tenta spumoasa, e posibil sa se fi defectat chiulasa.

Evident, pentru aceasta problema trebuie schimbata garnitura de chiulasa, iar pretul unei asemenea garnituri second-hand variaza, de la  200 si pana la 400 de lei, la acest pret adaugand apoi si manopera unui mecanic specializat.