In cazul in care ar trebui sa facem un asa-zis “top” al celor mai scumpe si mai migaloase operatiuni ce trebuie facute la o masina, ei bine, cu siguranta ca schimbarea kit-ului de distributie ar ocupa locurile fruntase, deci evident, cu totii am vrea sa identificam solutii cat mai rapide si cat mai bune masinii noastre, insa si la un pret cat mai accesibil, daca ar fi posibil.
Distributia se poate schimba destul de diferit de la masina la masina, conform acelor instructiuni ce pot fi regasite in manualul autoturismului, totodata chiar si intervalul de timp sau kilometri poate sa vafie diferit in functie de modelul autoturismului si de motorul cu care masina este dotata.
Cand trebuie schimbata distributia si cate tipuri de distributie exista?
In prezent, exista doua variante clare de distributie auto, si anume: distributia auto pe curea de cauciuc, alaturi de distributia pe lant. In principiu, cele doua ruleaza la fel, dar au intervale variate de schimb si nu doar atat.
Cel mai comun interval pentru inlocuirea kit-ului pentru distributie la cureaua de cauciuc este 5 ani sau, din punct de vedere al numarului de km, 60.000 de kilometri parcursi, dar asta nu este o regula clara. In cazul in care cureaua nu este de cea mai buna calitate, in timp pot aparea anumite crapaturi, ceea ce ar insemna, in mod logic, ca schimbul trebuie sa se faca si mai repede.
Dar se pare ca nici la motoarele ce au distributie pe lant, distributia nu tine la nesfarsit, desi unii producatori auto sustin sus si tare ca au reusit sa realizeze motoare a caror distributie este nelimitata, dar, cu totii suntem constienti de faptul ca orice lant uzat prea mult se poate slabi, se poate rupe.
Ar mai fi de specificat si ca distributia pe lant este cea mai durabila, in comparatie cu cea pe curea, dar chiar si acestea trebuie verificate periodic, de exemplu la circa doi ani. Pentru cele ce au distributie pe lant, intervalul este unul mai mare. Putem sa afirmam ca o distributie pe lant poate sa fie schimbata chiar si dupa zece ani sau odata ce ai parcurs 180.000 de kilometri
Ce reprezinta distributia?
Desi am tot specificat tipurile de distributie si cand acestea ar trebui schimbate, nu am acordat prea multa atentie kit-ului de distributie si ce poate reprezenta acesta. Concret,legaturile dintre motor si piesele motorului, cum ar fi axul cu came, vibrochenul si rolele, se face cu ajutorul curelei de distributie.
Toate aceste piese trebuie sa functioneze si sa se sincronizeze in mod perfect, astfel incat motorul sa ruleze la cea mai buna capacitate, in parametrii sai.
Cure sau lant de distributie rupt – ce se intampla?
Daca, din nefericire, cureaua sau lantul de distributie se rup, totul poate duce chiar la distrugerea motorului, in timp ce reparatia ar putea fi una prea scumpa, in unele cazuri costurile ar putea fi mai mari chiar decat a schimba motorul propriu-zis. Dar exista si anumite cazuri in care poti scapa fara cheltuieli atat de insemnate.
In cazul motoarelor concepute cu multi ani in urma, de exmplu acum 10-15 ani, sunt sanse destul de mari ca distributia sa se rupa, pentru ca multe motoare au fost concepute cu interferenta. Asadar, in cazul in care se rupe kitul de distributie, pistoanele vor da in supape, lucru ce poate duce la pierderi majore. In acele timpuri, era o toleranta ceva mai mare pentru constructie, in timp ce mediul inconjurator nu era pus intotdeauna pe primul loc, asa cum pare ca se intampla in zilele noastre.
Ceea ce trebuie sa faci tu, ca si posesor de masina, este sa verifici in mod constant si sa schimbi in momentul in care este nevoie, kit-ul de distributie. Da, costurile ar putea sa fie destul de mari, insa dar nu le vei putea compara cu costurile necesare daca va ceda cureaua, tocmai pentru ca ai crezut ca masina poate circula si asa. Complet gresit! Iti recomandam verificarea periodica a distributiei si schimbarea acestuia imediat ce se impune acest lucru.
Asa cum am spus chiar si la inceputul articolului nostru, schimbarea distributiei reprezinta poate una din cele mai scumpe interventii pe care poti sa le faci la o masina. De exemplu, o comparatie cu schimbul de ulei, clar nu isi are rostul.
In mod cert, pentru schimbarea kit-ului de distributie trebuie sa apelezi la un mecanic specializat, care sa stie sa faca aceasta operatiune fara absolut nicio problema, deoarece kit-ul de distributie reprezinta unul din cele mai importante si dificile schimburi ce trebuie facuta la un autoturism.