iunie 21, 2024
Cel mai bun aparat de masurat decibeli

Cel mai bun aparat de masurat decibeli

In ultima vreme, poluarea fonica a devenit o reala problema pentru oameni. Fie ca ne aflam acasa, la locul de munca sau pur si simplu ne plimbam pe strada, zilnic suntem deranjati de anumite zgomote pe care nu suntem obligati sa le suportam.

In cazul in care suntem curiosi la ce nivel pot ajunge aceste zgomote, cea mai buna varianta pentru noi este achizitionarea unui aparat de masurat decibeli, cunoscut si sub numele de sonometru.Un sonometru este un aparat de masurare a presiunii acustice si este alcatuit din mai multe componente :microfon, sursa de alimentare, carcasa si un voltmetru gradat in decibeli. Aceste sunt utilizate de obicei in studii pentru poluarea acustica, in domeniile industriale si in poluarea mediului. Alt lucru interesant despre sonometre este faptul ca acestea nu percep sunetul in acelasi mod ca si urechea umana.

Cum sa alegi cel mai bun aparat de masurat decibeli

In principiu avem la dispozitie 3 variante: un aparat de masurat decibeli de clasa 1, de clasa 2 sau cele fara clasa.

Sonometrele de clasa 1 sunt de obicei utilizate de profesionistii absoluti in laboratoare, de autoritati deoarece sunt cele mai precise de pe piata dar si pretul unui astfel de aparat este pe masura performantei oferite.

Sonometrele de clasa 2 sunt mai accesibile din punct de vedere al pretului fata de cele de clasa 1, si ofera performante foarte bune in diferite domenii.

Sonometrele fara clasa sunt recomandate in cazul in care doriti sa faceti cateva masuratori din pura curiozitate, dar trebuie retinut ca acestea sunt cele mai imprecise din cele 3 variante dar in acelasi timp si cele care o sa necesite cea mai mica suma pe care trebuie sa o scoateti din buzunar. In general diferentele de masurare intre modele sunt mici, marja de eroare fiind undeva la 0,1-0,5 decibeli.

Pe langa aceste 3 tipuri, pe piata avem si niste exceptii de aparate ceva mai speciale, si anume cele multifunctionale care pot masura umiditatea aerului, intensitatea luminii si temperatura, toate aceste pe langa masurarea sunetului.

Cele mai moderne sonometre aparute pe piata vin cu niste functii suplimentare de mare ajutor. Cateva dintre aceste functii sunt: functie de inregistrare a valorii maxime si minime, functia de oprire automata, selectarea automata a gamei de masurare, alerta baterie slaba, protectie de vant pentru microfon, majoritatea depasesc 32000 de citiri in memoria interna. De asemenea, acestea sosesc echipate cu afisaj LCD din fabrica unde putem sa vedem masuratorile aparatului. Alt lucru foarte util este faptul ca sunt dotate cu functia de a stoca date, in special cele folosite in domeniul industrial, astfel ca putem sa pastram ultimele masuratori pentru a putea fi comparate intre ele. Ca si nivel de masurare, aparatele de masurat decibeli inregistreaza de la 15 db pana la 50-60db.

Unii producatori de aparate de masurat decibeli aleg sa isi trimita produsele insotite de cateva accesorii care ne pot face viata mult mai usoara cand vine vorba de utilizarea aparatului. Cateva dintre aceste accesorii sunt: un capac de protectie care poate sa fie foarte util cand dorim sa folosim aparatul intr-un spatiu deschis si conditiile meteo sa nu fie tocmai favorabile, o punga de depozitare pentru momentele in care aparatul o sa stea la locul sau in sertar si un trepied care poate sa fie de mare ajutor in cazul in care vrem sa facem masuratorile din exact acelasi loc si aceeasi inaltime de fiecare data, preamplificator, o geanta pentru transport, un burete-ecran impotriva vantului, un cablu de extensie pentru microfon de la 1 la 5m, si un cablu USB pentru conectarea la un calculator si bineinteles, nelipsitul manual de instructiuni.

Cum te pot ajuta aparatele de masurat zgomot?

Pentru sanatatea dumneavoastra, o sa va punem la dispozitie cateva informatii despre aceste masuratori. De exemplu, sunetele de peste 80 db deja incep sa ameninte auzul, iar sunetele de peste 100 db se transforma intr-o senzatie de durere, punand astfel auzul dumneavoastra in pericol.

Ca si curiozitate, va punem la dispozitie cateva exemple de sunete: vorbitul in soapta atinge intre 10 si 15 db, sunetul ploii ajunge intre 30 si 40 db; o simpla discutie cu cineva ajunge intre 35-45 db, zgomotele masinilor de pe strada si zgomotele din fabrici ajung intre 70-80 db, iar sunetul unei motociclete poate ajunge sa depaseasca si 100db. E foarte bine sa cunoastem ce valori au sunetele pe care le auzim in viata de zi cu zi, valori pe care nu avem cum sa le cunoastem fara ajutorul sonometrelor.

Cand vine vorba de aspect, aceste instrumente sunt simple, de dimensiuni mici si de greutati mici pentru a putea fi folosite cu usurinta, se gasesc in diferite culori, dupa preferintele dumneavoastra.

Pretul pentru aparatele de masurat decibel difera foarte mult de la site la site sau de la magazine la magazine, depinde de unde doriti sa le achizitionati. Un factor care influenteaza foarte mult pretul este clasa aparatelor, cele de clasa 1 fiind cele mai scumpe, pretul lor poate chiar sa depaseasca pragul de 1000 de euro, dupa care vin aparatele de clasa 2 ce sunt mai accesibile, unul decent ajungand la cateva sute de lei, iar in ultimul rand vin aparatele fara clasa, pentru oamenii care vor sa faca acest lucru doar din curiozitate, acestea au cel mai mic pret, suma de 100 de lei fiind de cele mai multe ori suficienta. Bineinteles, la acest factor se mai adauga si functiile de care aparatele vin insotite si accesorile pe care o sa le primiti la pachet cu acestea.