ianuarie 21, 2025
Cel mai bun reportofon in functie de izolare zgomot

Cel mai bun reportofon in functie de izolare zgomot

In ultimul timp, reportofoanele au inceput sa fie umbrite de aparitia smartphone-urilor, deoarece acestea vin cu o aplicatie de inregistrare a vocii, asta pe langa multe altele, facand din smartphone o tinta a achizitiilor. Insa reportofoanele par sa prinda viata din nou, producatorii venind cu variante interesante si moderne.

Chiar daca nu suntem de profesie jurnalisti sau reporteri, un reportofon poate sa fie un aparat foarte util in cazul in care dorim sa intregistram o conversatie cu cineva, sa inregistram o parte dintr-un concert al trupei preferate sau poate chiar sa inregistram un curs sau un seminar la care participam, in cazul in care suntem studenti. In toate scenariile prezentate, reportofonul constituie cea mai buna varianta, mai ales in cazul in care vine dotat de functia de izolare de zgomot. Aceste aparate dateaza inca din anul 1881, cand a fost creata prima ‘’incercare’’ a unui dispozitiv de inregistrare a vocii.

Cum sa alegi cel mai bun reportofon in functie de izolare zgomot

Reportofoanele pot sa fie de doua tipuri: reportofon digital sau clasic.

Reportofonul digital este in general cel mai recomandat si mai folosit deoarece are o calitate foarte buna a sunetului inregistrat, este foarte compact si usor de utilizat, si comparativ cu cele clasice care pot sa inregistreze doar pana la 90 de minute, acestea pot sa inregistreze ore intregi fara nici o problema. Acestea se impart in doua categorii, si anume cele profesionale si cele pentru interes personal. Asadar, cele profesionale sunt recomandate in cazul in care lucrati ca si reporter, jurnalist, in timp ce reportofoanele digitale pentru interes personal, dupa cum am precizat si mai sus, sunt folositoare pentru a inregistra un concert, un curs, etc.

Capacitatea de inregistrare este o caracteristica importanta cand urmeaza sa achizitionam un reportofon, majoritatea dintre ele dispunand de 4 pana la 8 GB memorie, insa acest lucru nu e ingrijorator pentru ca multe modele vin insotite de sloturi pentru carduri sau microcarduri SD, care pot adauga pana la 64 GB memorie extra.

Calitatea sunetului este aspectul unde se face diferenta dintre un reportofon profesional, de calitate superioara, si un reportofon folosit doar pentru interes personal. Cel profesional dispune de un sunet stereo realizat de mai multe microfoane ce pot inregistra sunetul din orice pozitie si sunt cele mai practice cand trebuie sa inregistram un sunet clar, fara zgomote de fundal. Cel pentru interes personal de obicei ofera un sunet mono, realizat printr-un singur microfon. Avem la dispozitie pe piata si reportofoane ce ne ofera posibilitatea de a conecta un microfon extern, lucru ce nu trebuie trecut cu vederea.

Stocarea inregistrarilor se face foarte usor la reportofoanele digitale, si anume in memoria interna a aparatului sau pe cardul de memorie, in cazul in care avem asa ceva, si le putem transfera foarte usor pe computer cu ajutorul unui cablu USB. La dispozitivele clasice treaba sta putin diferit, deoarece inregistrarile se stocheaza pe casete, lucru putin demodat in zilele noastre. Cat despre formatul acestor inregistrari, acestea se stocheaza in cel mai popular dintre ele, si anume in format MP3.

Cand ne interesam de conectori, de retinut este faptul ca reportofoanele clasice dispun de un singur conector USB in timp ce aparatele profesionale ,bineinteles, care necesita o investitie mai mare, dispun si de o intrare jack TRS sau XLR pentru a putea conecta un microfon extern.

Un reportofon este foarte simplu din punct de vedere al butoanelor, majoritatea ofera un buton de pornire/oprire a inregistrarii, unul de play/pause, fast forward si rewind, fiind foarte usor de folosit de catre toata lumea.

Alimentarea se realizeaza prin USB sau prin adaptor la priza, dar avem si optiunea de a cumpara un aparat ce functioneaza pe baterii, care e recomandat persoanelor ce il folosesc in afara casei la diferite evenimente si dispun de o autonomie foarte buna, de pana la cateva zeci de ore.

In cazul in care dispunem de un buget putin mai mare, putem sa optam spre o varianta dotata cu un ecran LCD, pentru a putea naviga cu usurinta printre inregistrari, de retinut fiind faptul ca sunt de obicei putin mai piperate ca si pret.

Un reportofon modern dispune de cateva functii interesante care pot face utilizarea lui mult mai placuta. Cateva dintre aceste functii sunt: software pentru transcrierea automata a vocii, capabilitate simplificata de editare, prebuffer, markere, mod mass-storage, noise cancelation, etc.

Cand vine vorba de dimensiune si greutate, aceste aparate sunt foarte mici, foarte usoare pentru a putea fi tinute cu usurinta in mana in timpul inregistrarii. Renumite pentru aceaste caracteristici sunt microfoanele de tip spion, care sunt minuscule, acestea semanand foarte mult cu un stick USB, dar nu sunt la fel de practice cand vine vorba de functionalitate.

In functie de ce produs achizitionam, acestea vin la pachet cu cateva accesorii de folos pentru utilizator. Putem regasii printre acestea o husa pentru transport, o telecomanda fara fir, un cablu de conectare si un mini trepied pentru a oferii stabilitate reportofonului in timpul inregistrarii.

In cazul in care va intrebati la ce preturi putem sa gasim pe piata un astfel de reportofon, acestea difera foarte mult  in functie de producatori, de tip si de functiile de care dispune, acestea incep de la minuscula suma de 50 de lei si pot ajunge pana la 1000-2000 de lei pentru aparatele profesionale folosite de reporteri si jurnalisti. Insa cu putin research pe site-urile de specialitate, cu singuranta putem sa gasim o optiune decenta la un pret accesibil care sa fie pe placul nostru.