noiembrie 23, 2024

Cum sa-ti inveti copilul despre siguranta in bucatarie

Implicarea copiilor in prepararea mancarii vine cu multe beneficii. In primul rand, este un mod distractiv de a invata impreuna si de a crea relatii. In al doilea rand, pregatirea si servirea mancarii este o modalitate grozava de a creste increderea in sine si de a construi stima de sine pe parcursul vietii. Nu in ultimul rand, prepararea mancarii alaturi de copii ii va determina pe cei mici sa invete sa manance alimente mai sanatoase.

Daca nu ai gatit niciodata alaturi de copiii tai, probabil ca ei inca nu stiu ca in bucatarie exista niste reguli de care trebuie sa tina cont pentru a nu se pune in pericol.

Invatarea folosirii cutitului in mod corespunzator, spalarea corecta a mainilor, manipularea alimentelor si utilizarea cuptorului sunt foarte utile pentru ca micutii tai sa fie in siguranta in bucatarie atunci cand vor incepe sa te ajute la pregatirea mancarii.

​Cum sa iti determini copiii sa te ajute in bucatarie

O modalitate sigura si eficienta de a-ti implica micutii in pregatirea si planificarea mesei este sa ii rogi sa te ajute in intregul proces – de la cumparaturi la planificare, pregatire si, in cele din urma, implicare. Incepe prin a-i duce la magazin si a-i pune sa aleaga diferite legume si fructe. Apoi, ii poti ruga sa te ajute sa planificati meniul pentru intreaga saptamana.

Nu uita totodata de asezarea mesei si de spalarea vaselor. Cu cat devin mai independenti, cu atat mai putin stresant va fi timpul de pregatire a mesei, iar ei se vor distra mai mult.

​Cum sa ii inveti despre siguranta in bucatarie

Varsta de trei sau patru ani este perfecta pentru a-i ruga pe micutii tai sa se implice in treburile din bucatarie, deoarece ei pot atunci sa invete despre mancare atingand-o, vazand-o si ajutand la pregatirea ei.

Inca de atunci, copiii pot incepe sa taie anumite alimente moi cu un cutit de unt. Tipul de alimente care se taie si tehnica folosita pentru taierea lor sunt foarte importante.

Tot de la aceasta varsta, cei mici pot invata sa spele legume, sa curete salata, sa ruleze aluatul, sa faca piure din cartofi sau avocado, sa toarne lichide, sa curete ouale fierte si sa masoare ingredientele.

Invata-i inca de acum sa se spele pe maini cu apa calduta si sapun cel putin 20 de secunde inainte de a incepe pregatirea mancarii.

Fetitele trebuie sa isi lege parul lung cand lucreaza in bucatarie.

Totodata, copiii trebuie invatati sa evite curatarea fructelor sau legumelor cu cutitul care a fost folosit pentru a taia carnea cruda.

Dupa ce trec de varsta de sase ani, copiii pot sa invete sa foloseasca aparatele electrocasnice. Acum, ei vor trebui sa invete sa nu puna apa in priza, sa nu atinga aragazul sau cuptorul fierbinte, sa poarte maneci scurte si sa evite sa foloseasca bijuterii in bucatarie.

Ei trebuie invatati sa utilizeze cutitul indreptat cu lama in jos pentru a taia corect alimentele. Cand folosesc un cutit, o mana trebuie sa fie pe mancare, iar cealalta pe cutit.

​Ce sa faci in cazul in care copiii tai nu sunt interesati sa te ajute in bucatarie?

Majoritatea copiilor sunt incantati sa-si ajute parintii in bucatarie. Daca insa copiii tai nu sunt interesati, poti incerca sa-i atragi prin a-i ruga sa te ajute sa preparati mancarurile lor preferate. Folositi tehnici simple si retete usoare. De asemenea, poti sa le achizitionezi un set de mobila de bucatarie de jucarie, pentru a exersa la ei in camera atunci cand sunt singuri. Cumpara-le de asemenea cate un sort de bucatarie, ustensile, boluri si farfurii pentru copii.