aprilie 27, 2024
casti moto

Casti moto – mini ghid de alegere

Motocicletele reprezinta o pasiune pentru unii, o necesitate pentru altii, insa, in toate cazurile, motocicleta reprezinta o modalitate de deplasare care necesita numeroase precautii. Motociclistii  fac parte din conducatorii cei mai expusi pericolelor pe sosea. Drept umare, un conducator de motocicleta trebuie sa se protejeze cat mai bine cu putinta gratie unor echipamente de siguranta de cea mai buna calitate posibila pentru a reduce la maxim cauzele unui accident.

Cel mai bun accesoriu pentru protectie este casca moto, cea care protejeaza capul motociclistului. Casca moto trebuiealeasa cu deosebita atentie, tinand cont de mai multe criterii pe care le vom enumera in cele ce urmeaza.

Inainte de a trece la cele mai importante criterii de care trebuie sa tinem cont in alegerea unei casti moto ne vom opri asupra diferitelor tipuri de casti.

Casca integrala este un model cu cea mai mare suprafata de acoperire deci cea mai protectoare. Este inchisa in intregime si protejeaza capul, fata si maxilarul. Este confortabila, ideala pentru traseurile mai lungi. Protejeaza utilizatorul de vant, de frig si izoleaza zgomotele parazite.

Casca jet nu are o putere atat de mare de acoperire si este potrivita pe timp de vara, in oras, cand viteza este mai limitata. O casca jet este mai usoara decat casca integrala, mai bine ventilata si mai estetica. In caz de soc frontal, nivelul de protectie este mai scazut deoarece nu protejeaza nici barbia, nici fata.

Casca modulara este un hibrid intre casca integrala si casca jet. Se poate purta in orice sezon, oriunde. Ofera protectia unei casti integrale si un camp vizual largit. Singurul sau dezavantaj este greutatea.

Criterii de care trebuie sa tinem cont in alegerea unei casti moto

Marimea. O casca trebuie sa fie adaptata capului utilizatorului insa confortul va depinde in mare masura si de forma castii. Cand o incerci, trebuie sa simti o presiune usoara la nivelul tamplelor insa aceasta nu trebuie sa fie stramta pe frunte. Trebuie sa stii ca o casca moto va deveni mai confortabila pe masura kilometrilor parcursi, se va adapta capului utilizatorului.

Greutatea. Greutatea unei casti moto variaza in functie de materialele folosite in realizarea sa. Greutatea medie a unei casti moto este de 1400g si poate ajunge pana la 1550g, in functie de model. Casca modulara este in general mai grea, poate ajunge la 1800g. Greutatea va fi aleasa in functie de morfologia utilizatorului.

Protectia oferita de casca moto. Protectia la impact este cea mai importanta. In cazul unui soc puternic casca moto trebuie sa reziste. In cazul in care nu rezista si se sparge atunci va avea de suferit si capul utilizatorului. Din fericire, castile bune rezista unui impact foarte mare. O casca buna trebuie sa protejeze exteriorul, dar mai ales interiorul – creierul. Castile moto vin de obicei cu doua straturi –  stratul exterior, extrem de solid, foarte rezistent, preia socul initial si protejeaza craniul si stratul interior – format din materiale deformante (spuma de polistiren sau  bureti) care are rolul de a absorbi si disipa energia de impact, pentru a evita leziunile creierului.

Omologarea castii – o obligatie. Cerintele legale ne impun sa cumparam o casca certificata in functie de zona in care circulam, iar in functie de aceasta, exista mai multe standarde: ECE 22.05 pentru Europa, DOT FMVSS 218 pentru Statele Unite ale Americii, CSA CAN3-D230-M85 in Canada, AS 1698 valabil in Australia, JIS T8133 pentru Japonia, NZ 5430 in Noua Zeelanda, IS 4151 valabil in India, NBR 7471 in Brazilia si Snell M 2005, cel mai pretentios standard adoptat cu precadere in competitiile sportive.