aprilie 24, 2024
jucarii-lego

Alegerea corecta a jucariilor lego pentru copii

Atunci cand copiii de varste mici construiesc castele sau turnuri, jos pe parchet, un lucru este evident. Isi lucreaza sau dezvolta motricitatea fina, dar si coordonarea ochi-mana. Si totusi, creierul lor este la fel de ocupat ca si mainile.

Atunci cand copiii nostri se joca liberi si isi lasa imaginatia sa zburde sau sa vagabondeze in voie, acestia isi solicita o zona de invatare foarte activa care le poate stimula curiozitatea si care le poate dezvolta independenta.

Jucariile pentru copii gen Lego Duplo, Lego Creator sau Lego City sunt fabuloase atunci cand vine vorba despre experienta de invatare. Ofera cele mai pretioase experiente de joc si ii ajuta sa isi exploateze la maximum abilitatile.

Imaginatia le este dezvoltata, iar creativitatea pusa la incercare, cu cat un produs lego este mai complex si are mai multe piese.

Cum alegem cele mai bune jucarii lego pentru copii?

Principiul cauza – efect. Chiar si atunci cand construiesc un simplu turn sau o masinuta si le darama in tipete de bucurie, copiii invata principiul cauza- efect. Incerand, gresind, inselandu-se sau sau incurcandu-se, copiii invata sa evalueze forta pe care trebuie sa o aplice pentru a stivui cuburi sau pentru a le darama. Mai invata si care este inaltimea maxima la care pot sa ajunga, sfidand legile gravitatiei. Daca ii vei pune intrebari de genul: ”Crezi ca acest turn va ramane in picioare?” sau „Ce se va intampla daca pui casa sau masina sub pliurile covorului?”, vei reusi sa il incurajezi sa multiplice experientele minunate.

Prietenia este sacra. Ce poate fi mai amuzant decat sa construiesti turnuri cu cele mai colorate cuburi Lego Duplo? Sa faci acest lucru impreuna cu prietenii, bineinteles. Si chiar daca cei mai mici dintre copii au tendinta sa se joace mai degraba unul langa altul decat impreuna, o asemenea apropiere este cea care poate marca inceputul unei prietenii durabile. Si chiar daca anumite concepte precum partajarea si cooperarea se vor invata doar mai tarziu, aceasta „munca in echipa” este propice pentru cele mai frumoase relatii de prietenie. Practic, de aici incepe totul. Aceasta munca le poate dezvolta capacitatea de a lucru impreuna, de a termina un proiect, dorinta de a arata cat mai bine, le poate trezi gustul pentru creatie, pentru dezvoltare. Astfel, prin joc se poate crea ceva frumos de care sa ne bucuram mai tarziu.

Provocarile sunt cele mai importante. De fiecare data, cand se joaca, se poate intampla ca ceva sa nu mearga asa cum a prevazut copilul. Ce sa faci atunci cand nu sunt destule cuburi galbene pentru a construi o girafa galbena? Sau ce se intampla atunci cand o piesa mica-mica din Lego City s-a ratacit? Poate ca va trebui sa iei totul de la inceput. Nu e grav. Spre exeumplu, poza de mai jos reprezinta produsul final lego pentru transport de incarcaturi grele. Va imaginati ce s-ar intampla daca nu am aveam toate cuburile ? Trebuie sa ne pastram calmul si sa gasim solutia potrivita pentru finalizarea masinii.

Cuburile Lego sunt atat de usor de asamblat si deasamblat, incat sunt perfecte pentru a lansa copiii in tot felul de provocari si pentru a le atata curiozitatea naturala. Copiii mai mici pot invata ca este bine sa fie mai perseverenti si ca pot invata din orice. Si asta, fie ca rezultatul final este cel asteptat sau nu. O lectie care le va fi extrem de utila in viata, la scoala si la locul de joaca.

Bucuria de a crea. Atunci cand se joaca, copiii o fac in mod natural. Si fac apel la imaginatia lor debordanta. Adora sa inventeze povesti, sa isi construiasca un univers fantastic sau sa ii imite pe adulti. Iar cuburile Lego sunt cele care ii indeamna sa isi exploateze chiar si cele mai nebunesti sau fanteziste idei. Isi pot imagina cele mai frumoase aventuri sau povesti si sa se simta in acelasi timp in perfecta siguranta.