Eutanasia este procedura de ucidere fără dureri a unui animal sau om cu boli incurabile și dureroase. Însă este dificil să te gândești la ultimele momente alături de pisoiul tău. Pentru unii, aceste momente vin după o viață lungă și fericită. Pentru alții vin mai repede.
În orice situație, decizia de a-ți eutanasia pisica este greu de suportat. Însă în acele momente, pisica ta simte multă durere și prea puțină poftă de viață. Astfel, eutanasia devine decizia umană prin care pui capăt chinurilor pisicii tale.
Cum poți face asta, astfel încât să îi fie cât mai bine pisicii tale? În acest articol ai sfaturi practice pentru ca pisica ta să rămână cât mai calmă.
Pregătește-te cu informații despre eutanasiere
Este important să știi răspunsuri la întrebările importante înainte de eveniment. Când va sosi momentul, vei fi mai pregătit/ă și te poți axa mai mult pe starea pisicii tale. În special în această perioadă, inima și mintea vor fi contradictorii una cu cealaltă. Însă medicul veterinar te va trece prin procesul eutanasierii.
Gândește-te ce vrei să faci cu pisica după: îngropare sau incinerare? Unde vrei să aibă loc eutanasierea: la cabinet sau la domiciliu?
Fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje. Spre exemplu, în eutanasierea la domiciliu, pisica ta se poate simți stresată, deoarece un străin i-a invadat teritoriul. Însă se poate simți relaxată având membrii familiei lângă ea și fiind în confortul casei.
Vizitele la veterinar sunt destul de dificile, în special pentru pisici. Dacă alegi opțiunea asta, încearcă să intri în cabinet doar când e momentul. Până atunci așteaptă în mașină. Zona de așteptare poate să îți neliniștească pisica.
La ce să te aștepți?
Discută cu medicul veterinar în prealabil și pune-i întrebări despre procedură. Acesta o să te ghideze oricum și o să îți spună când e timpul să îți iei rămas bun.
Înaintea procedurii, medicul veterinar te va pune să semnezi un consimțământ. Astfel va avea permisiunea să continue procedura. Apoi medicul veterinar îi administrează pisicii un anestezic foarte puternic în doze mari. De obicei se administrează injecția în picior, dar dacă pisica este foarte bolnavă se alege alt loc, precum în burtă. Nu este un loc prea bun, deoarece efectul durează mai mult.
Pisica ta va respira din ce în ce mai încet, va adormi și va deveni inconștientă. Apoi i se oprește inima. Medicul veterinar verifică bătăile inimii pentru confirmare.
După deces, pisica poate să tragă câteva guri adânci de aer sau să miște involuntar niște mușchi. Poate de asemenea să urineze sau să își golească intestinul gros de materii fecale. Asta nu înseamnă că este în viață – sunt doar acțiuni inconștiente.
Să stai sau nu alături de pisică în timpul eutanasierii?
Această întrebare nu are un răspuns corect. Mulți stăpâni sunt emotivi și aleg să nu fie de față pentru a nu avea amintiri neplăcute. Alții aleg să rămână și să își mângâie pisica pe tot parcursul procesului de eutanasiere. Chiar dacă nu ești acolo, procedura se va desfășura la fel.
Dacă aduci mai mulți membri de familie cu tine, alege maxim 2. Pisicile sunt foarte influențate de emoțiile stăpânilor. Iar dacă sunt prea multe persoane emotive în jurul lor, pisicile pot deveni stresate și agitate. Spune-le celorlalți membri ai familiei să își ia rămas bun acasă, individual.
După ce totul se termină (și ai ales îngroparea sau incinerarea) e timpul să te ocupi de tine. Chiar și dacă a avut o prezență de scurtă durată în viața ta, pisica a însemnat ceva pentru tine. Dă-ți voie să fi trist/ă sau să porți doliu. Înconjoară-te cu prieteni și membri ai familiei care te susțin și te ajută în această perioadă.